Sjuk Tottis

Tottis är sjuk. När jag kom in i stallet imorse sprang stallkillen fram till mig och sa att hon inte äter sin mat varken fodret eller höet. Hon hade 39 grader feber, hemsk hosta och var snorig. Veterinären ville undvika att ge henne antibiotkia så hon fick en vitaminboost och medicin för hostan. Jag tog tempen på henne klockan 18 och det var bara 38 då. Imorgon ska jag ta tempen klockan 9 igen så det blir att gå  upp tiiidigt igen. Jag hoppas hon blir bra bara.
 

Mysstund

Orkade inte skriva något på bloggen igår. Var sönderstressad pga mitt jobb. Och känner av stressen än idag. Men det börjar bli bättre. Och så vart väl inte ridpasset det bästa heller. Tottis har troligen inte fått sitt hö uppblött som hon ska och hon hostade. Jag kände att det tar imot i galoppen och att hennes andning blir ojämn därför kändes det inte rätt att fortsätta ridningen.
 
Juste ja! Jag rakade Tottis igår också. Tänkte raka hennes ben då jag kom på att min rakmaskin är för stor så nu ser hon lite lustig ut, men på lördag ska det fixas till. 
 
Idag hade Tottis ledigt, jag har jobbat från klockan tio och åkt runt till elever, jag jobbar som svenskalärare. Nu har jag lite ledigt och så kommer nästa elev om typ tjugo minuter och så slutar jag sen vid 20.00. Jag besökte dock Tottis mellan två lektioner jag hade och så åt vi lite tillsammans. Hade med mig knäcke och äpplen så vi delade på maten. Imorgon ska Tottis troligen longeras så får vi se hur det är med hostan nu när vi sagt till om höet väldigt strängt
 
Min hund får stå för dagens kännsla. en bild tagen av Zuzzana Zajbt

Hon är guld ponnyn min

Idag blev vi väl lite arga på varandra i början dock gick det över välidgt fort. Tanken var att vi skulle hoppa idag, vi hade bokat ridhuset och allt. Men när jag börjat sadla kom min kompis som har en häst som rehabiliteras endast longeras i ridhuset pga. säkerheten så vi gick ut på utebanan istället. Det kändes minst sagt lagom kul efter vad Tottis haft för sig de senaste dagarna där ute. Men det blev bara en pirruett i jag vill gå hem nu! stilen och så körde vi på. 
 
Vi småhoppade kan man väl säga, då vi red en jättenyttig övning med 4 eller 5 studs, minns inte riktigt. Det låg en bom före serien och en bakom och vi red studsen på en åtta. En väldigt nyttig övning för såväl ryttare som häst. Tottis jobbade på som bara den och fick berömm av tränare.Hon älskar att hoppa och det märks
 

Usch

Är nog lite förkyld faktiskt, har ont i halsen ont i magen och så går jag runt och fryser här hemma. Får nog be C att hoppa upp på Tottisen då det inte känns allt för smart att rida med en förkylning. Tar istället lite C vitamin och försöker hålla mig i värmen. Kommer iaf att åka till stallet och fixa i ordning Tottis, kickar medicinerna in så antar jag att jag hoppar upp.. om jag känner mig själv rätt blir det svårt att hålla sig. 
 
Ikväll har jag ett viktigt samtal på jobbet som avgör mitt att vara eller inte vara där. Oavsett hur det går blir det bra. Just nu känner jag att det är ett jobb som kostar mig på tok för mycket nerver.
 
PS. Jag hittade bilder på Tottis från provridningen igår
 

Ledigt

Tottis fick ledigt idag, jag mår lite uderligt nämligen.... Har ont precis överallt och har ork så det räcker att skriva några få meningar nu efter att jag sovit en stund. 
 

Söt ponny arg ryttare

Usch idag var inte min dag började passet med att bli smått sur på min tränare som bara sa en massa saker jag inte hörde då jag var supertrött. Gick upp kl 5 imorse för att hinna med allt jobb jag hade idag. För att sedan få den tidigaste lektionen avbokad precis när jag låst dörren... så egentligen skulle jag kunna ha sovit till 8 minst.. suck.
 
Idag fick vi känna på att vara dressyrmuppar i hoppsadel och hoppläder så klart :P Och gud vad tråkigt det är att rida ett helt pass utan bommar. Vi övade iaf mycket precision hos mig, tiometersvolter, åttor längst medellinjen, serpentinbågar, bågar längst långsidorna, mycket förlängningar och förkortningar. Under passet fick jag en stark känsla av att Erilia biter sig in i bettet och kör huvudet nedåt. Ett väldigt tufft läge att rida ut från. Driver man för mycket så kör hon upp huvudet och drar igång racet med bettet mellan tänderna, driver du på för lite sticker hon ner huvudet och bockar, gör du ingenting blir du snart av med kännseln i fingrarna. Detta beteende är också anledningen till att jag funderat på att testa ett liiite skarpare bett. Speciellt till hoppningen där hon gärna drar iväg lite och bestämmer hellre antalet språng hon vill ta själv.
 
Men jag är lite rädd att ett lite starkare bett blir för mycket i min hand så jag väntar ett tag till med det tror jag faktiskt. Speciellt då det finns pass som går utmärkt om hon inte stressar under dem. Och det är inte så lätt med en arab då.. Idag så gjorde de någonting utanför tältridhuset vi red i så vi flängde titt som tät åt olika håll. 
 
Imorgon vilar Tottis, på söndag är det träning igen :)
 

Vinn en ursnygg teckning!

För att vinna ska ni vara med här, jag är med och tävlar och hoppas smått på en fin fin teckning
 
 
 

Guld ponny!

Ibland så funderar jag seriöst på om man kan rama in en så fin ponny och hänga den på väggen hemma. Hon är verkligen den sötaste och bästa ponnyn ibland, okej oftast då jag inte kan vara sur på henne :P Igår skulle vi hoppa inför silverryttarmärket som vi planerat skulle ta i december, men det blir så att vi tar det nästa år istället då min tränare ska iväg till Cavaliada i Wroclaw då, dit Tyra ska bla. 
 
Så klart så går allt bra fram tills jag ska hoppa... då säger jag att jag inte vill hoppa längre och styr bortom räcket. Till slut kommer vi över vid försök nummer tre och då infinner sig också kännslan "Denna ponny hoppar som en gud". Så hoppar vi några enstaka hinder till och till slut hela banan två gånger. Tottis är ju en häst som verkligen kan hoppa och ibland hoppar småhinder allt för högt så det blir lite roligt ibland när man hör min tränare från marken säga "Oj vad hon hoppar". Efter att vi travat av så körde vi på min nya ide.... min nya ide är en hästhalsduk som jag skapat av ett skrittäcke, då Tottis svettas hela hon så hon behöver något på halsen också. Hästhalsduken funkar uberbra, ska nog sätta mig ner och sy en halsduk åt henne imorgon. 
 
När vi skrittade av kom lite nostalgiberättelser så här får ni dem i rätt ordning.
 
- Jag minns dagen jag skrev på avtalet. Efter jag skrivit på det gick vi och hämtade hennes nya grimma och grimmskaft i bilen. Då möter vi stallägaren som står och pratar med de som sålt Tottis och säger "Ja men vart är hästen. Har ni inte tagit in henne? Ni vet att ett höstköp kan gå tillbaka?" Efter det tog det ca en eller två timmar att fånga Tottis i hagen.
 
- Hela tre dagar senare kom jag dit med mormor. Det hade regnat och hela första delen av hagen var en stor lerpöl. Jag fick fast Tottis men hon vägrade gå genom såväl lera som vatten... Hon ryckte och ryckte men vi kom över några lerpölar. Så gick jag ner i en till och då blir hon rädd och vänder sig om hastigt, jag som visste hur lång tid det skulle ta att fånga henne igen hänger kvar i grimmskaftet. På det viset sprang jag efter henne så fort att mina stövlar fastnade i leran och jag barfota fick gå dessa 300 meter tillbaka till dem. 
 
-  Efter ca. två eller tre månader bad jag tjejen jag red hos lite då och då hoppa upp jag tyckte att det vore bra om hon kände hästen. Tottis hoppade ut från ridhuset och hon ramlade av. Hon hoppade upp igen och då slängdes hon av i ett hörn.
 
Ja lite nostalgi sådär för visst har hon förändrats lilla fina Erilia
 

Dagens 21 november

Snacka om att Tottis är en bestämd dam, idag började sparkarna med bakben igen. "Mamma nu går vi hem!" tyckte hon och jag var en väldigt dum mamma som inte riktigt ville rida hem utan envisades och envisades. Till slut hoppade C upp för några varv och så fick jag tillbaka Tottis. Vi red travbommar på en åtta och i galoppen red vi en båge. Det stod två cavalettis på medellinien och så en cavaletti åt varje håll på ett böjt spår. Inget kruxigt i det va? Nej, men vi fick rida på antingen 3 eller fyra språng i den första linien ich mellan 5 eller 6 på den andra och så länge det var 4 och 6 eller 3 och 5 så var det lätt. Bara att styra in i det tempot man vill. Men så småningom blev det 3 och 6 eller 4 och 5 och då blev det svårare. Det var inte bara att rida in i en jämn takt och rida stadigt utan rida in och antingen gasa eller bromsa. Väldigt lärorikt för mig iaf. 
 

Dagens planer

Ska snart ge mig av mot stallet. Idag står markarbete på schemat och så hoppar vi imorgon, blir perfekt då vi kör ett lättare pass på lördag och på söndag när jag både har jobb och skola får hon ledigt. Idag hoppas jag att vi kan rida i ridhuset då jag känner mig allmänt förkyld och vill gärna ha det lite varmare iaf. 
 
På eftermidagen ska jag dock till jobbet.. suck... och prata med chefen IGEN! så hoppas jag att han tar samtalet på lite mer alvar och svara ärligt idag.. och att han inte bunkrar upp med andra medarbetare. Det är ganska störande när man vill prata med någon och folk strömmar in och ur rummet och sätter sig bredvid.. 
Lilla vovven min
 

Den 19 och 20 november

Igår red vi i ridhuset igen vilket då måste börja med att visa Tottis runt igen. Men efter att vi skrittat fram flöt det på bra igen, vi kunde inte rida några som helst bommar eftersom en häst longerades och jag var ganska nära på att få en hov i huvudet flera gånger vilket kändes läskigt faktiskt.
 
Då solen sken så gick vi ut och red idag. Skrittade fram med en kompis och allt gick bra. När vi sedan började trava kom bokcningarna och skenandet hemåt. Långsamt red vi genom det genom att rida på en stor volt i det mest avlängsna hörnet sedan red vi på normalt. Först travbommar och till slut galoppbommar den mittersta bommen låg då på en 40 cm kanske. Kändes bra i slutet faktiskt
 

Den 18 November

Gud vilken kännsla jag fick under gårdagens pass, till och med C häpnade. Det var en rund och böjd ponny som travade genom travbommarna på en åtta.  Under framskrittningen kändes Tottis faktiskt sådär men hon var definitivt inte halt. Det är ju lite så att hon är en liten princessa och har jätteont av precis allt, men idag var allt bra, såret ser rent och bra ut. Dock så kändes hon som sagt så där eftersom hon blängde på precis allt. När vi kom igång var de första varven hemska, Tottis är en minst sagt tittig och väldigt bestämd häst.
 
Fördelen med detta är att jag då verkligen tänker på mig själv och rider med skänklarna, och på så vis hade vi efter ett tag en rund ponny. Även om hon föll in lite i vänstersvängarna, så var det inte lika mycket som förr. Får jag ordning på mina skänklar så ska jag sätta på vanliga kulsporrar för ett tag bara för att förstärka skänkeln och inte behöva vara där hela tiden.  När vi travade fram red vi många stora volter för att så smånigom göra de mindre och  mindre. Efter ett tag började vi rida över travbommar som låg placerade på diagonalerna och alltså reds på en åtta. Efter att vi galopperat fram i båda varven började vi rida övningar dvs. Galopp, en volt på kortsidan, ökad galopp på långsidan, en liten volt avsaktning till trav, diagonalen via bommarna, galoppfattning, volt på kortsidan, ökad galopp på långsidan, volt, nedsaktning osv... 
 
Väldigt lärorik övning för mig som ryttare då jag lärde mig att förbereda avsaktningen redan i den ökade galoppen med hjälp av en stödjande skänkel och små små förhållningar för att fånga hennes uppmärksamhet. 
 

En rädd halt ponny

Ja Tottis är halt och anledningen till det är stallägarens underbara ide att lägga ut en stor hög med stenar mitt i utgången från stallet och ut till ridhuset. Tottis blev rädd, hoppade till slog i en av de stora stenarna och slog sönder sitt vänstra bakben. Hon är väldigt väldigt kännslig för smärta och det gjorde såklart väldigt väldigt ont enligt henne. 
 
Det rinner blod som bara den även om detta hände i fredags så rinner det fortfarande när hon belastar benet :( Igår skulle hon bara skrittas lugnt och idag ska hon skritt travas. Vi har fått order att hon ska "gå" genom smärtan och sträcka ut allt i benen då det är det bästa då hon slagit sig. 
 
Igår var vi ute i stallet en sväng och promenerade med Tottis som sagt. Men så kom även de som har gjort min sadel och anpassade den ännu mer.Jag blev förvånad över hur fort de gjorde allt. De förklarade även allt så bra, gud jag är jättenöjd med beslutet jag tog då jag beställde denna sadel :)
 

Finns inte ord som kan beskriva saknaden efter dig

Nu har han varit borta i över tre månader... Vår bästa vän.. Toffi var en blandras som vi tog från ett djurhem, han begick ett hundsjälvmord
 

Arg som ett jättebi

Gud min rakmaskin pajjade men detär inte det jag är arg över utan det att jag gick upp klockan sex tog bussen till stallet halv åtta då vi skulle raka klockan åtta. Klockan nio kom hästägaren och då började hon göra rent hästen som ändå var på tok för dammig. Förra året fick jag raka en hunterklippning med två sett skär då han var så pass dammig att det förstörde skären. Och nu när jag väntat i över en och en halvtimma på henne så kan hon inte vänta två dagar tills jag har en ny maskin utan väljer istället att be någon annan att klippa hästen, så jag har betalat en bussbiljet, gått upp på tok för tidigt med tanke på att jag jobbade till 21 igår och inte fått ett öre för det. Gud vad arg jag blir!
 

Rakning

Idag ska en pålle rakas, min kompis häst, ska bara göra en hunterklippning och hoppas på att det går fort. På lördag ska ännu en häst rakas ännu en  rakas, denna gång är det helklippning utan ben som gäller av en vääääldigt stor kuse så det lär ta sin lilla tid, men här snackar vi om en snäll häst som för det mesta står still vid rakning så det är skönt. 
 
Måste ta ett vääldigt allvarligt snack med min chef också, det finns nämligen lite datum sm han inte håller och jag har en lägenhet att betala för, om pengarna inte når mitt konto idag vilket de skulle gjort för senast nio dagar sedan så blir det ett otrevligt samtal idag. 
 
Men innan det ska Tottis ridas också så klart, och så ska jag fixa lite i stallet, måste tvätta en foderhink som jag gjorde mesh i igår. Hoppas hon åt upp den fint :)
 

Träningsvärk

Haha gud vad jag har träningsvärk i låren. Man är ju jättesmart om man innan stallet gör styrkeövningar för låren och sedan rider efter uppehåll i jockyläder. Yäy ett plus till mig där alltså. 
 
Igår gick det som det gick, hade en kompis med ut i stallet och Tottis visade att hon kan bocka och studsa om hon vill. Och det ville hon såklart när mamma tog ut henne för ett pass medans de andra fick lunch. Så det blev en hel del bockningar och irritation till tusen då hon var helt skänkeldöv.
 
Idag fanns inte den där energin kvar tyckte hon blev på tok för seg ibland men annars jobbade hon på fint faktiskt, väldigt nöjd med min lilla Tottis. Diskuterade en massa teori om min sits med C. Väldigt kul då han förmedlar sin kunskap på ett grymt sätt verkligen och kan beskriva allt så bra. C tycker det är kul att jag sitter mkt bättre i lättsits i galopp än i trav. Förklaringen är enkel tyvärr mina förra tränare har struntat i travbommar osv i lättsits, jag har alltid ridit lätt i dem.
 
Vi övade iaf på travbommar, där jag hela tiden avbröt och frågade en massa då jag ofta har känslan av att falla lite bakåt efter bomserien, men det hade jag visst inte gjort idag. Sedan körde vi galoppbommar som hade ganska så stora avstånd för Tottis så att hon kunde arbeta på och bygga upp sitt galoppsprång. Och gud vilken styrka hon fick i galoppen sedan. Dock var vänstersidan mkt mkt bättre. 
 

Back on horseback

Jaha då klarade jag en vecka utan min fina pålle. Hoppade upp igår och red lite kravlöst, och hon känns så himla bra nu när C har ridit henne. Man ville bara rida på, fast det orkade varken min kondis efter antibiotikan eller mitt knä. Jag hade en liten olycka för två år sedan då jag precis börjat hantera Tottis ch rida henne. Jag satt uppe och skrittade när några ungdommar på klubben började leka lekar precis utanför ridhusdörren, de skrek och satte på leksakssirener och Tottis bara satte av i skengalopp väldigt nära väggen och de metallpelare som fanns i ridhuset, mitt knä krossades mot ett av de. Och sedan dess har jag ibland ont i knät.
 
Idag ska jag upp på hästryggen igen och jag hoppas på att det går bättre idag. 
 

Dommaren har alltid rätt

Som många andra såg jag imorse att beslutet angående Nellie och överdommaren fattats och man anser att dommaren har rätt. Jag undrar om man förhört fler än Nellies familj och dommaren som säkertger två helt olika bilder av händelsen, innan man fattat beslutet. Jag tycker inte att Nellie hängt ut dommaren som många tycker, hon är ju ändå en liten tjej som ibland måste avreagera, vem vet hon kanske hade skippat inlägget om hon väntat en dag med att skriva det. Och jag tycker att överdommaren gör fel som inte kan säga förlåt, för även om hon diskret gått fram till ett barn som tävlar sin sista tävling på just denna ponny och då sagt att det inte får hoppa fram så blir ett barn ledsen. Nu vet man väl inte hur hon gjorde men att be om ursäkt skulle inte skada. Istället försvarade hon sig ända ut. Och det tycker jag tyder på att hon ändå gjort något fel, speciellt att hon faktiskt fått en och annan anmälan. 
 
Jag har själv varit med om en obehaglig händelse med en dommare inblandad. Jag red en träningstävling i dressyr, man behövde alltså inte klä upp sig eller något, och det kändes skönt då det var 30 grader varmt. Jag tog på mig kavajjen då det var kavajtvång för dommarna som sa att vi annars skulle kränka dressyren. Dock är jag hoppryttare jag rider utan handskar. Och istället för att vara schysta dommare och säga, hördu på med handskarna innan jag red in på banan, så plingade de i klockan. Jag red klart, hade lite problem med stillaståendet då bokstaven C vi skulle stanna vid var placerad vid en stor banderoll endast fäst uppe och den viftade rakt in i Tottis ben, vilket hon som då hade ridits i mindre än ett år tyckte var läskigt och trampade under sig. Men i det stora hela gick det bra, min tränare gjorde tummen upp. Snacka om att man då känner sig illa till mods när man i högtalarna inte hör " Tack för ritten, in på banan vill vi ha..." utan "Vi ber ryttaren att omedelbart komma till överdommaren" och överdommaren springer med arg min ut på banan och viftar med armarna. Hon började skrika att jag förolämpat dressyren då jag red utan handskar. Och hon såg klart och tydligt att jag rider in på ett pullarträns, i hoppsadel och hoppstövlar, det skrek inte "dressyrmupp!" om mig direkt. Då tycker jag att man på en TRÄNINGSTÄVLING inte bryr sig om det. 
 
Jag blev jätteledsen även om jag då var 18 och inte som Nellie 11. Min tränare gick sedan och hämtade protokoll och fick höra att min häst är ohanterbar då hon ej stod still. Hon försökte förklalara men fick höra att vi aldrig mer ska komma och tävla på en arab och förolämpa de som dressyrdommare med denna häst. Ändå fick jag över 70%.
 
Strax därefter går en annan tjej in på banan, en liten tjej sittandes på en stor häst när hon har måtten för en B-ponny. I det tredje eller fjärde varvet hoppar hästen ut ur banan och skenar iväg. Tränaren tar tag i hästen och går tillbaka till framridningsbanan på hela 5m x 7m där 4 hästar redan rider fram. Hon går till en av dommarna och ber om lov att få gå in på banan och springa genom programet för att inte lära hästen fel och inte lämna ett barn förkrossat. Istället skriker man på tränaren och säger att hon kan ta sig. 
 
Det jag har lärt mig är att dommare alltid har rätt, de är oftast ostraffbara och de anser sig själva försvara olika värden inom sporten. De bryr sig inte om att 6 eller 7 ekipage rider fram på 5m x 7m när man säger att framridningen är oacceptabel får man höra att man isåfall kan lära sig rida och återkomma. 
 
Det roliga är att när jag sedan läste lite på nätet så kom jag över ett hästforum där man berömt min ritt som en lugn och sansad ritt och beskrivit mig som en ryttare som gör allt för att inte stressa upp en ovan häst. 
 
Den där hästen jag inte kan rida och jag som inte kan rida

Bara för att vara trendig!

Igår när jag kom in i stallet stod en tjej och rakde en polle. Jag går bortom att det i Polen är så att man liksom som en person som jobbar med rakning har monopol på sitt stall, och hon gick in i mitt. Det som jag reagerade på var att man rakade en häst som rids en gång i månaden som max. Det tycker jag är sjukt onödigt!
 
Varför raka en häst som har ordentlig päls? Så att den kan få gå ute i täcke? Det är liksom inte det roligaste för hästen. Jag tycker att man till och med gör hästen illa om man besöker den max en gång i månaden och har den rakad. Hästar busar och leker i hagen och täcken går sönder, det tänker inte stallhjälpen på utan han släpper ut hästen utan täcke om inget finns. Så går hästen och fryser. 
 
När jag frågade tjejen som rakade varför han rakas, ägaren var så klart inte på plats. Så sa hon att det är för att han inte ska svettas under passen. Vilka pass undrade jag, han jobbar ju en gång om månaden? Ja, men under de passen svarade hon. Då undrar jag är det så jobbigt att skritta av en stund längre och låta hästen va. Och ja för denna ägare är det så. 
 
Hästen i fråga får skav av sin sadel, men den tänker hon inte byta eftersom den hon har är trendig. Förra året stod hennes då orakade häst i tre täcken på 200 g varje i november då det var 10 grader i Polen. Men det var ju fina och trendiga täcken som skulle visas upp. 
 
Ja min häst rakas och det gör jag varje månad. Men det har jag många anlednigar till, den första är att hon har problem med svampinfektioner och hennes päls under vintern måste hållas kort på veterinärens order. För det andra tränas hon sex dagar i veckan och rids endast i ridhus under vintersäsongen. Men skulle hon inte ridas mer än en gång i veckan kanske tom två eller tre så skulle jag inte raka henne. Varför ta ifrån henne det här med att vara häst och få rulla lite i snö och lera?  
 
Jag får nog av alla dessa snobbar inom ridsporten här i Polen, som tar sig själva i förstahand och ser hästen som något att skryta med
 
Se, smutsig hund är en glad hund

Spänd dam

Usch! Idag var ju en sådan där dag som Tottis inte riktigt vill, inte riktigt orkar. Tyvärr är det ju både en ponny, arab, sto och rödhårig! :P
 
Hon gick allmänt spänd och spretig såg faktiskt inget vidare ut. Hon slappnade av i slutet som hon brukar göra men men. Troligen har det orsakats av att de igår varit tvugna att rida med reperationer pågående i ridhuset. Alltså grattis till ägare vill man ibland säga! Det värsta var dock efter ridningen, hon skulle vaccineras idag... Smart nog sa jag till C om att hon nästan kastrerat en kille vid en lastning så C går in supernervös.. till slut gick det med ett stigbett och lite tur eller tja mycket tur kanske. 
 
Imorgon har hon alltså ledigt och på söndag ska hon ridas lite lätt.
 

Segt

Gud vad det är segt att inte kunna rida! De flesta ska ut och tävla nu i helgen.. men inte jag. Jag skulle ta silvermärket nästa helg men jag får inte ens rida då än Det känns så otroligt segt att bara få pyssla om sin häst och inte göra något förutom det. Men men. jag får väl sats på att bli frisk då. Och jobba på som attans då sparkontot gapar tomt.
 

En bra tränare

En bra tränare är så otroligt mycket inom ridsporten. Jag har tuggat genom en hel del tränare under min tid som ryttare. Och det jag kan säga är att det är viktigt att ha någon slags kemi mellan ryttare och tränare. Mina senaste tränare är de bästa jag kan tänka mig. Det är tränare som puschar, puschar, säger till, skriker, korigerar, är tuffa och hårda men berömmer när man gör rätt. De är stolta över de hästar de tränar och tar inte skit som folk säger om de. De snackar inte skit bakom ryggen på sina ryttare. 
 
Jag tycker det är otroligt viktigt att klicka med en tränare, klickar man inte så går det inte. Men man kan inte bara förvänta sig att tränaren ska tycka att man gör allt såååå bra. Man måste förstå att de faktiskt är utbildade för att ge kritik. I stallet har vi en familj som rider med en "tränare" som bara säger "vad fiiiint! vad bra!!!!" Allt är fint och bra även om de inte gör något rätt och så ska det inte se ut. Men jag förstår att mina träningar förvånar vissa, det kan bli intensivt och jag kan få höra mycket skit om hur dålig jag är. Dock får jag beröm om jag gör rätt vilket man kämpar för lite ekstra när hela stallet och grannskapet hör när man gör fel. Många stirrar lite extra på våra träningar då det kan sägas mycket i stundens hetta från båda sidorna. Jag minns när jag totalt bröt ihop på en träningstävling och C skrek en massa åt mig om att jag f*n skulle lyssna på honom då jag inte visste ett enda skit. Och jag kunde dra åt helvete och kyssa hnom i .... om jag inte red in och hoppade banan igen. Saken är den att det är det som funkar för mig och om han skulle sagt ååh stackars dig skulle jag bara hoppa av och slänga tyglarna i hans händer. Tränare måste känna sina ryttare. Jag är tex. en latmask jag har ridit på hög nivå och tävlat 140 och 150 innan och därför ska jag puschas på att tänka när jag rider. 
 
Jag skulle inte vilja ha en tränare som inte kan bli arg då det behövs
 
 
Hela teamets "bättre" sidor

Låååång dag

Gud vad dagen känns lång idag.. tyvärr får jag enligt polska regler ej vara sjukskriven för en kronisk sjukdom vilket gör att jag idag har arbetat och ska snart till arbetet igen. I morse plockade C upp mig och så åkte vi till stallet, sen tog jag bussen hem när han ridit klart Tottis. Tyckte hon var väldigt fin idag faktiskt, det är hon alltid när C rider Men idag så longerade två stycken inne i ridhuset och så red en tjej till samtidigt. Jag satt nervirvlad i filtar med hennes lilla sheltie hund i famnen. Snacka om att sheltien är som en värmekudde alltså!
 
Pga. Alla dessa longeringar (egentligen får man longera max en häst i ridhuset enligt stallets regler) gjorde att C fick rida på spåret och vi kunde inte lägga fram bommar eller något. Dessutom försökte en av hästarna sparka Tottis då C red förbi. Snacka om att han blev arg!  Fast han hade en dålig dag till att börja med. 
 
När C avslutat och skrittade smög jag ut till stallet och förberedde foderhinkar. Rengjorde lite täcken och skrev upp oss på ridhusschemat för imorgon. Imorgon ska Tottis ridas av C tror jag vet dock inte riktigt när då jag jobbar ganska mkt imorgon... Så hinner nog bara komma och sadla henne faktiskt ;(
 

...

Idag red C Tottis, jag kom och förberedde henne och när han hoppade upp så åkte jag hem då jag inte får vara ute speciellt länge. Hon hade visst varit jätteduktig igår. Tycker det är jättesynd att jag inte kan kolla på hennes träningar, men imorgon stannar jag nog lite längre antar att  jag åker till stallet med C och även får skjuts av honom hem. Det är bra att bo typ en korsning från sin tränare :) 
 
Dessutom har C lagat min rakmaskin ;) Han skruvade sönder den och rensade på allt hår som satt i filtern ;P Så  har han tvättat och smörjt alla delar också. Ibland är det bra att låna ut rakmaskinen till en lite större pojke med brist på leksaker alltså. När jag mår bättre och maskinen är tillbaka ska både Tottis rakas och så ska mina vänners hästar rakas också
 

Sjuuuuk

Igår hoppade jag av efter fem minuter skritt annars skulle jag svimmat. Jag kände att något var fel och det var så fel det bara kunde vara. Vi ringde eller rättare sagt min sambo ringde runt för att hitta någon läkare som kunde komma hem till oss då jag inte kunde sitta ner pga smärta och en bilresa skulle bli för mkt. Han blev väldigt rädd då alla sa att vi genast skulle ringa ambulans och blev ursinnig då jag sa att det inte behövs. Det intygade min mormor och mamma också och till slut fick vi någon att komma ut hem till oss. 
 
Jag lär inte kunna rida  under de kommande 2 veckorna i värsta fall de nästa 2 månaderna tyvärr.
 

Den andra november

När jag skrev rubriken slog det mig att jag faktiskt fyller år om två veckor. Men men, idag ska både jag och friman som skickat min sadel ringa och trycka på dem så att den kommer fram!! Vet inte vad ombuden håller på med alltså! 
 
Och antingen så hoppar jag upp om sadel är här eller så longerar jag. Igår blev det ingen longering då jag svimmade av på morgonen när jag gjorde frukost och då känndes det inte så tryggt att stå ensam i ridhuset med en häst. Nej då får hon hellre ledigt. Vi var i stallet ändå och fixade foderhinkar och ryktade henne lite. Jag har lämnat Tottis för hela 3  dagar sammanlagt sedan jag haft henne och det var alltså 3 gånger som jag inte kom en dag.. mer än så funkar inte. 
 
Dessutom ska jag beställa en ny rakmaskin idag troligen. Min tränare ska låna min och klippa en annan häst. Ganska bra eftersom vi meckat med den igår så har vi fixat den så slipper jag kasta ut pengar men klipper den så illa som den gjorde sist så är det inte min häst som ser ful ut. Jag har bestämt mig för en hundtrimmer faktiskt, prisskillnaden är stor och jag har hört och läst massa gott om den. 
 
 
Haha hitta precis en bild från en tävling.. jag ser dum ut och förklarar banan Tottis skäms för mamma

Trasig rakmaskin

Usch min rakmaskin har pajjat och jag är nu i full gång med att leta efter en ny.. Har suttit och analyserat lite med sambon om jag kanske skulle skippa och köpa maskin och betala någon för rakningen men vi kom fram till att Tottis rakas 5 gånger om året minst, förra året klippte jag tio andra hästar också. Men även om jag inte rakar andras hästar så blir det i längden dyrt att betala någon för rakningen. 
 
Så nu har jag några alternativ
 
+ Jag köper en professionell klippmaskin från Heininger eller Oster eller någon annan bra firma och satsar detta år på att raka några fler "kunder" på så vis får jag in pengar jag lagt ut. Och av vad jag hört slipas inte bladen på de bättre maskinerna ner lika fort som på min gamla hööks maskin så då kan jag räkna med att inte lägga ut pengar för slipning
 
+ Jag köper en ordentlig hundtrimmer som grejjar häst, finns många sådana och priskillnaden är enorm. Slänger jag till ett par extraskär för en 50 spänn så har jag en rakmaskin och en trimmer till mönster i ett.
 
+ Jag betalar någon för klippningarna :(
 
 
Förra årets rakning

RSS 2.0